Samenwerking in regionale ecosystemen als route naar brede welvaart

Op de Entrepreneurial Ecosystem Academy (EEA) delen onderzoekers, beleidsmakers, vertegenwoordigers uit het onderwijs én ondernemers hun visie en ervaringen op het gebied van regionale samenwerking. Na EEA #4, op 22 september 2017 in Ede, hielden we op 7 juni 2018 de vijfde editie in Utrecht.

EEA #4 ging onder meer over de rol van ecosystemen voor het openbaar bestuur. Inmiddels zien we dat het nieuwe kabinet de rol van regionale ecosystemen verder erkent, en hen uitdaagt een rol te spelen om bij te dragen aan brede welvaart, bijvoorbeeld via het instrument van regiodeals. Ook mbo en hbo worden met de recente bestuursakkoorden uitgedaagd om hun plannen te maken in afstemming met hun regionale stakeholders, ter versterking van de regio. Brede welvaart is een meer omvattende indicator voor het welzijn van de bevolking waarin ook factoren als milieu, gezondheid, onderwijs, arbeid, veiligheid, vertrouwen en ongelijkheid zijn opgenomen. Maar hoe breng je die in beeld – en hoe versterk je die?

Experts aan het woord

Tijdens EEA#5 namen verschillende experts de laatste stand van onderzoek en beleid op dit thema met ons door, zoals onder meer prof Barbara Baarsma (Rabobank en Kroonlid SER) en Marc Hameleers (Manager Regio Portefeuille). Ook presenteerden wij het rapport Rapport Ecosystemen voor Ondernemerschap in Nederland 2018

 

 

De Entrepreneurial Ecosystem Academy (EEA) is opgericht door het Utrecht Center for Entrepreneurship en Birch Consultants om vragen te beantwoorden over Entrepreneurial Ecosystems.