
Universitair onderwijs in Alkmaar
Strategische kansen en uitdagingen
Alkmaar en de omliggende regio Noord-Holland Noord verkennen universitair onderwijs voor de regio. Met sterke sectoren zoals energie, agri, tech en zorg, en bestaande samenwerkingen tussen onderwijspartijen en onderzoekscentra, biedt de regio een vruchtbare bodem voor verdere ontwikkeling van de waaier van mbo-hbo-wo. Met een ontwikkelmodel en een SWOT-analyse heeft Birch strategische lijnen geidentificeerd voor de gemeenteraad van Alkmaar. Het onderzoek van Birch biedt een eerste verkenning in de haalbaarheid en wenselijkheid van universitair onderwijs in Alkmaar en levert aanbevelingen.
Sterke sectoren en bestaande samenwerkingen
Alkmaar, en de regio NHN, kent een dynamisch ecosysteem van bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen die samenwerken in innovatieclusters en fieldlabs in de sectoren energie, agri, zorg en tech. Unieke locaties zoals het Energie Innovation Park en de ziekenhuisgroep NWZ bieden aanknopingspunten voor universitair onderwijs. Alkmaar heeft een rijke geschiedenis en een centrale ligging wat het een aantrekkelijke locatie maakt. Bestaande samenwerkingsstructuren zoals de Regio Deal, Techvalley, DataScience, Greenchain en Innovatielab Inholland, versterken de positie van Alkmaar als vestigingsplek.
Realistische ambitie
Het is van belang om een realistische ambitie te formuleren die aansluit bij de regionale economische en maatschappelijke sterktes. Uit de SWOT-analyse komen uitdagingen naar voren zoals de aantrekkingskracht van Amsterdam, de beperkte vraag naar wo personeel en de behoefte aan mbo- en hbo-opgeleid personeel maar toont ook kansen zoals de aanwezige innovativiteit, mogelijke partnerschappen en kansrijke onderwerpen. Een dependance of een campus kan een reeël doel zijn, mits er gewerkt wordt aan de randvoorwaarden, een sterk samenwerkingsverband, en een flexibele en gefaseerde aanpak.
Samenwerking en Lange Termijnvisie
Succesvolle integratie van universitair onderwijs in Alkmaar vereist een intensieve actieve coalitie van overheden, onderwijs- en kennisinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een gestructureerd samenwerkingsmodel en een gezamenlijke middel- en langetermijnvisie zijn cruciaal. Daarnaast is een adaptieve aanpak nodig om in te spelen op politieke en economische veranderingen.
De belangrijke aanbeveling is om bestaande initiatieven en onderwijs uit te bouwen en te koppelen aan universitaire kennisinstellingen. Dit kan bijvoorbeeld door hybride onderwijsmodellen, fieldlabs en joint masters te realiseren. Focus op niches die aansluiten bij regionale speerpunten, zoals energietransitie, Food & Agri, Zorg en nucleaire technologie. Zorg daarbij dat de regionale propositie aantrekkelijk is voor specifieke universiteiten, bijvoorbeeld door in te spelen op hun strategische thema’s en maatschappelijke vraagstukken. Het is van belang om relaties op te bouwen met het College van Besturen van Universiteiten.