
Economische visie en strategie Terneuzen
Route naar een economisch duurzame toekomst
De grote transitieopgaven en economische en maatschappelijke uitdagingen die op gemeenten afkomen vragen om een langetermijnvisie op de lokale en regionale economie. En om een strategie: hoe kan de economie bijdragen aan het verwezenlijken van die visie? Een economische visie en strategie maken duidelijk op welke manier de gemeente Terneuzen zich wil inzetten om de (groei)ambities waar te maken, wil inspelen op (inter)nationale ontwikkelingen en trends en brede welvaart in de gemeente wil borgen.
Aanleiding
De Gemeente Terneuzen beschikte nog niet over een economische visie en een daarbij horende strategie en uitvoeringsagenda. Wel wil ze graag haar economie versterken en toekomstbestendig maken. Het bedrijfsleven en de economie zijn namelijk van toegevoegde waarde voor de brede welvaart in de gemeente en regio. Met een heldere visie en propositie wil ze duidelijkheid bieden over het economisch beleid van de gemeente. Birch ondersteunde dit proces en schreef een economische visie en strategie voor de Gemeente Terneuzen, dat onderdeel uitmaakt van het Strategisch economisch beleidsplan 2025-2035 van de Gemeente.
Proces
Het proces bestond uit drie fasen:
Economische uitgangspositie: Op basis van deskresearch en data-analyse brachten we de economische uitgangspositie van de gemeente in kaart. Hierbij analyseerden we onder andere het economisch DNA van de gemeente, evenals de staat van de brede welvaart, het Ecosysteem voor Ondernemerschap en de arbeidsmarkt.
Visie en ambitie: Voor het opstellen van de visie en ambities spraken we met diverse stakeholders binnen en buiten de gemeente, waaronder kennisinstellingen, grootbedrijven en mkb, brancheorganisaties van dominante sectoren in de regio, de lokale ROM, omliggende gemeenten en de Provincie en uiteraard medewerkers van de gemeente Terneuzen zelf. Bovendien werd een participatietraject opgezet om ook inwoners mee te nemen in het proces, in de vorm van een korte enquête. We hebben hierbij nadrukkelijk verkend welk ambitieniveau Terneuzen op wil pakken.
Strategie: We organiseerden een stakeholdersessie om de opgehaalde input uit deskresearch, data-analyse en interviews te bundelen en de visie en ambities te formuleren. Vervolgens zijn strategische acties opgesteld die noodzakelijk zijn voor het verwezenlijken van de visie en ambities. Aangevuld met de rol die stakeholders hier zelf bij kunnen/willen spelen.
Ook werd een klankbordgroep opgezet bestaande uit diverse medewerkers van de gemeente, die gedurende het proces diverse keren actief heeft bijgedragen aan het aanscherpen van de visie, ambities en strategie. Dit geldt ook voor het College van B&W.
Resultaten en conclusies
Het eindrapport, getiteld Economisch perspectief Terneuzen 2035, bestaat uit drie onderdelen: de economische uitgangssituatie, de economische visie (doel) en de strategie (hoe). In ieder onderdeel staan zes thema’s centraal:
- Economische transities
- Ruimte voor werken en ondernemen
- Arbeidsmarkt
- Grensoverstijgende samenwerking
- Dienstverlening aan ondernemers
- Bezoekerseconomie
We hebben hierbij de relatie gelegd met reeds bestaand beleid in de gemeente en regio en ook relevante bestaande activiteiten een plek gegeven in de strategie. Dit zorgt voor draagvlak, maar ook versnelling in de uitvoering van de agenda.
Hierbij is ook gekozen voor de rol die het economisch domein binnen de gemeente kan en wil spelen en met welke externe samenwerkingspartners ze invulling wil geven aan activiteiten. Met een bijbehorend groeipad.
Op basis van dit eindrapport heeft de gemeente een uitvoeringsagenda opgesteld. Tezamen vormen zij het Strategisch economisch beleidsplan 2025-2035 van de Gemeente Terneuzen.