MBO Agenda: in gesprek met Amsterdamse economische en creatieve werkgevers

Onderzoek naar samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven

MBO Agenda: in gesprek met Amsterdamse economische en creatieve werkgevers

Onderzoek naar samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven

Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Impact Aansluiten bij de vraag van de toekomst
Regio Amsterdam
Dienst Advies en procesbegeleiding

In de Amsterdam MBO-Agenda werken de vijf Amsterdamse mbo-instellingen en de gemeente samen om het mbo-onderwijs te versterken en jongeren uit te dagen. Onderwijsinstellingen zoeken meer inzicht in juist die sectoren en opleidingsclusters waar samenwerking met het bedrijfsleven niet vanzelfsprekend ontstaat, maar die wel van groot belang zijn voor de Amsterdamse economie. Het gaat dan vooral om administratief-juridische beroepen, handel en de creatieve industrie.

Logo gemeente Amsterdam

Birch onderzocht voor de MBO-Agenda wat de belangrijkste knelpunten in die samenwerking zijn. Voor het onderzoek gingen een aantal consultants van Birch in gesprek met 29 Amsterdamse werkgevers die stages of vacatures bieden voor economische of creatieve opleidingen. In de interviews van Birch kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Denk onder andere aan ervaring en verwachtingen met mbo-instellingen en stagiaires en aantal aangeboden stageplekken. Daarnaast is data geanalyseerd uit databronnen van Jobfeed en DUO.

Samenwerking MBO Agenda en Birch

Pieter Reimer, programmamanager bij de gemeente Amsterdam: “MBO Agenda is bij de consultants van Birch terechtgekomen omdat ze heel veel PPS-ervaring en kennis van het onderwerp hebben. We zijn tevreden over de samenwerking en de manier waarop het onderzoek plaatsvond. Birch is een professioneel bureau dat met een duidelijk stappenplan werkt om zo’n omvangrijk onderzoek gestructureerd uit te voeren. Ook het contact was altijd goed: Birch hield ons tijdens de uitvoering goed op de hoogte over de voortgang.”

Wil je meer lezen over het onderzoek van Birch voor de Amsterdamse MBO-agenda? Download hier het onderzoeksrapport of de factsheet.

Download de pdf