Consultants Birch begeleiden evaluatie NWO-instituten.

“De consultants hebben zich steeds dienstvaardig opgesteld.” —Michiel van den Hout, NWO

Consultants Birch begeleiden evaluatie NWO-instituten.

“De consultants hebben zich steeds dienstvaardig opgesteld.” —Michiel van den Hout, NWO

Opdrachtgever NWO
Impact Wetenschappelijke topinstituten in beeld
Regio
Dienst Onderzoek en evaluatie

Iedere zes jaar worden de 9 wetenschappelijke instituten van het NWO beoordeeld door een panel van onafhankelijke internationale experts, volgens het zogeheten Standaard Evaluation Protocol (SEP). Panels van internationale experts bezochten de instituten om hun oordeel te vormen. In maart 2018 werd hun beoordeling gepubliceerd. Birch leverde hier een bijdrage aan in de vorm van een secretaris die het proces begeleidde.

Logo NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de moederorganisatie van negen wetenschappelijke instituten, van ASTRON (sterrenkunde) en NIKHEF (astrodeeltjesfysica) tot NIOZ (onderzoek naar de zee) en NSCR (criminaliteit en rechtshandhaving). De commissies beoordeelden de instituten op drie criteria: wetenschappelijke kwaliteit, maatschappelijke relevantie en toekomstbestendigheid. De beoordeling werd gegeven op een vierpuntsschaal: excellent/world-leading, zeer goed, goed en onvoldoende. De evaluaties bestaan uit een zelfevaluatierapport van het instituut, een voorbereidingsfase van de beoordelingscommissie en een bezoek van meerdere dagen op locatie. Tijdens dit bezoek stelt de commissie een beoordelingsrapport op, met begeleiding van een onafhankelijk secretaris, naast een secretaris van NWO.

Inzicht in wetenschappelijk onderzoekslandschap

Voor de beoordeling van vier van de negen instituten werd Birch voor deze rol gevraagd, vanwege de ervaring in het toepassen van evaluaties en het inzicht dat de consultants hebben in het wetenschappelijke onderzoekslandschap in Nederland. Als secretaris zorgde de Birch-consultants voor de inhoudelijke voorbereiding van de site visit, het ondersteunen van de commissie tijdens het bezoek, het faciliteren en begeleiden van het proces van beoordeling en het samenstellen van het beoordelingsrapport. “Wij zijn erg tevreden over hoe Birch het heeft gedaan”, zegt Michiel van den Hout, hoofd strategische ondersteuning bij het NWO. “De betrokken consultants hebben de commissies goed begeleid.”

Heldere afspraken

De NWO was vooral te spreken over de manier waarop de communicatie verliep tijdens het proces. “Al bij de aanbesteding van het project hadden wij aangegeven dat we inhoudelijk betrokken wilden zijn. Dat heeft Birch goed opgepakt. We hebben van tevoren heldere afspraken gemaakt, en de consultants hebben zich steeds dienstvaardig opgesteld.”

De evaluatiecommissies beoordeelden NIOZ, CWI, AMOLF en ASTRON op alle deelgebieden met de hoogste kwalificatie: ‘world leading’. De andere instituten werden op één of twee criteria beoordeeld als ‘zeer goed’ en op de andere eveneens als ‘world leading’.