Gevolgen van quantumtechnologie voor kritieke infrastructuur

Bescherming tegen risico’s en kansen voor implementatie

Gevolgen van quantumtechnologie voor kritieke infrastructuur

Bescherming tegen risico’s en kansen voor implementatie

Meer informatie

Bas van der Starre
Bas van der Starre Senior Adviseur

Het havenbedrijf van Rotterdam is als één van de eerste spelers in de kritieke infrastructuur van Nederland bezig met experimenten om de haven te beveiligen tegen de komst van quantumcomputers. Voor de haven, InnovationQuarter en de Provincie Zuid-Holland verzamelden we de huidige expertise over de dreiging van de quantum computer en de mogelijke oplossingen daarvoor.

Dreiging van de quantumcomputer

Alhoewel de quantum computer die de huidige beveiligde digitale communicatie kan kraken nog niet bestaat, is er nu al een risico aan gebonden. Data die nu onderschept wordt kan in de toekomst alsnog gekraakt worden en sommige data is ook na 10 jaar nog relevant om geheim te willen houden. Daarnaast, verbindingen die straks kwetsbaar zullen zijn moeten nu al beveiligd worden omdat deze implementatie meerdere jaren kan kosten.

Beveiligen tegen de quantumcomputer

We willen ons dus nu al beveiligen tegen de quantum computer. Dat kan met nieuwe software en algoritmen die theoretisch het een quantum computer moeilijker zullen maken data te decoderen. Maar het kan ook met andere quantumtechnologie: quantum communicatie, waardoor beveiligingssleutels niet meer te onderscheppen zijn door de nieuwe natuurkundige eigenschappen van de verbinding. Samen kunnen deze nieuwe technologieën cruciale digitale verbindingen van o.a. kritieke infrastructuur beveiligen.

Voorbereiding op de komst van de quantumcomputer

We onderstrepen de noodzaak voor overheden, gemeentelijke instanties en organisaties met kritieke infrastructuren om proactief te anticiperen op de opkomst van quantumcomputers. Cruciaal hierbij is de combinatie van investeringen in quantumveilige technologieën en een zorgvuldige integratie van deze technologieën in bestaande systemen.

Download het rapport hier of bekijk het nieuwsbericht op de site van InnovationQuarter

Download rapport “Quantumtechnologie en kritieke infrastructuur”
Naam
Naam
Voornaam
Achternaam