Het Brabantse Startup Ecosysteem

Groei en Uitdagingen in Beeld

Het Brabantse Startup Ecosysteem

Groei en Uitdagingen in Beeld

In 2020 beschreven we voor het eerst in detail het Brabantse ecosysteem voor ondernemerschap. In opdracht van Braventure brengen we nu een update uit die laat zien wat er in de afgelopen 4 jaar veranderd is. 

Groei van het Brabantse ecosysteem

Brabant bruist van de startups! Ons onderzoek laat zien dat het aantal startups in de provincie sinds 2020 is met maar liefst 22% is gegroeid. Nu hebben we in Brabant 1.462 startups in het vizier. Ook de investeringen zijn explosief gestegen, tussen 2020 en 2023 haalden Brabantse startups 1,3 miljard euro, meer dan 3× zoveel als tussen 2016 en 2019. Vooral deep tech bedrijven zijn populair bij investeerders. 

Uitdagingen voor Brabant

Maar er is ook werk aan de winkel. We zien dat Brabantse startups moeite hebben om écht groot te worden: slechts 4 op de 100 Brabantse startups groeit uit tot een bedrijf met meer dan 50 werknemers. Dat is minder dan gemiddeld in Nederland. Het grootste probleem? Er is te weinig technisch talent te vinden. Daarnaast zien we dat vroege fase financiering voor startups relatief terugloopt, wat de pijplijn van nieuwe startups in gevaar kan brengen. 

Toekomst van Brabant

Al met al zien we dat het ecosysteem in Brabant voor ondernemerschap sterk is verbeterd en resulteert in hoogstaande kwaliteit startups. Wil Brabant die kwaliteit behouden dan moeten de organisaties daar blijven investeren in het ecosysteem. 

Download het hele rapport hier, en bekijk het begeleidende persbericht op de site van Braventure