Birch bouwt interactieve tool voor inzicht in innovatie

Meer inzicht in de bestaande projecten en met welke partijen universiteiten samenwerken

Birch bouwt interactieve tool voor inzicht in innovatie

Meer inzicht in de bestaande projecten en met welke partijen universiteiten samenwerken

Bijna 2 miljard euro. Zoveel kregen de veertien Nederlandse universiteiten van het Europese onderzoek- en innovatieprogramma Horizon2020. Waarvoor werd dat geld gebruikt? In opdracht van de Vereniging van universiteiten, VSNU, bracht Birch het in beeld via een interactieve tool.

VSNU afbeelding

Onderzoek en innovatie als investering in de toekomst voor een slim, duurzaam en inclusief Europa. Dat was de missie van Horizon2020. Tussen 2014 en 2020 verdeelde het programma maar liefst 80 miljard euro aan investeringen onder kennisinstellingen, bedrijven en overheden binnen Europa. Bijna 2 miljard kwam bij Nederlandse universiteiten terecht.

Alles op een rij

Horizon2020 leverde in totaal 2.772 projecten op waarbij Nederlandse universiteiten betrokken waren. Dat is een van de inzichten die je nu kunt halen uit de tool die samenvat waar de financiering heen is gegaan. Maar er is meer te vinden, zoals het thema van de projecten, hoeveel financiële middelen ermee gemoeid zijn en ook met welke partners ze werden uitgevoerd. In totaal waren dat er maar liefst 10.366. Benieuwd hoeveel het er per universiteit zijn? Als je de tool juist instelt, geeft hij ook dat weer.

Vraag om inzicht

Birch ontwikkelde de tool in opdracht van VSNU. Die wilde meer inzicht in de bestaande projecten en met welke partijen universiteiten samenwerken. Als bron van data maakten we gebruik van de data van CORDIS; het openbare archief en portaal van de Europese Commissie. Hierin staat alle informatie over door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten en hun resultaten.

Ontdek het zelf

Benieuwd naar alle innovatieve samenwerkingen die de universiteiten in zes jaar tijd aangingen? Bekijk ze zelf in de tool.