De impact van quantumtechnologie in vier scenario’s

Quantumtechnologie is dé grote belofte. Maar de toekomst van deze technologie gaat ook gepaard met onzekerheden.

De impact van quantumtechnologie in vier scenario’s

Quantumtechnologie is dé grote belofte. Maar de toekomst van deze technologie gaat ook gepaard met onzekerheden.

Veilig communiceren zonder dat anderen je berichten onderscheppen. Of een supercomputer die onoplosbare problemen toch kan kraken. Quantumtechnologie is dé grote belofte. Maar de toekomst van deze technologie gaat ook gepaard met onzekerheden. Voor de regio Zuid-Holland bracht Birch verschillende toekomstscenario’s in kaart.

Nederland loopt voorop met quantumtechnologie maar de concurrentie is groot, vooral van grote Amerikaanse, Chinese en Japanse bedrijven. Zij investeren miljarden in een Quantum Computer, de supercomputer die tot nu toe onoplosbare problemen kan kraken. Ook Nederland is bezig met zo’n computer. Zo heeft Nederland de ambitie om het Silicon Valley van quantum te worden. Om die ambitie waar te maken, stelt het Nationaal Groeifonds de komende jaren 615 miljoen euro ter beschikking.

Impact quantum onderzoeken

Wat kunnen we verwachten van quantum? Dat is een cruciale vraag voor de regio Zuid-Holland. Aan Birch de opdracht om de impact van de sleuteltechnologie te onderzoeken. De toekomst van quantum is onzeker, daarom brachten we vier verschillende toekomstscenario’s in kaart.

  1. Gouden eieren: een wereld verwikkeld in een wedstrijd om quantumdominantie.
  2. Grenzeloos: ongelofelijke innovatie gecombineerd met moordende concurrentie.
  3. Krachtige niches: gerichte specialisatie van quantumtechnologie transformeert een beperkt aantal sectoren.
  4. Fragmentatie: stagnatie door gebrek aan samenwerking en resultaten.

Met onze bevindingen bereidt Zuid-Holland zich voor op de komst van quantumtechnologie. De regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland – InnovationQuarter – is gestart met een actieplan om partijen bij elkaar te brengen. Samen met Quantum Delta Nederland zetten ze onder andere field labs op voor nieuwe experimenten, gaan ze investeringen aantrekken en quantum-gerelateerde bedrijven voor de regio acquireren.

Download het rapport hier.