Werknemers in de petrochemie zijn kansrijk op de arbeidsmarkt. In principe  

Op papier hebben technici die werken in het petrochemisch cluster goede kansen om over te stappen naar een andere sector. Dat blijkt uit het onderzoek dat Birch deed naar arbeidsmarktmobiliteit in deze sector in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de Gemeente Rotterdam.

Het werk in de haven verandert als gevolg van ontwikkelingen op gebied van digitalisering, automatisering, energie en duurzaamheid. In voorbereiding op aanstaande veranderingen, denken de ondernemersvereniging Deltalinqs, het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam na over de vraag hoe zij kunnen inspelen op deze veranderingen en riepen daarbij de expertise in van Birch.

Bovengemiddelde kans op werk

Uit het onderzoek Transities in de haven, blijkt dat de kans op werk bovengemiddeld is voor technici die nu in de petrochemie werken. “Er is over het algemeen veel vraag naar beroepen die veel voorkomen in de petrochemie”, vertelt Birch-adviseur Leonie Oosterwaal. Ze doelt daarmee op de technische functies als procesoperator, werkvoorbereider en medewerker logistiek. “Niet alleen in aanpalende sectoren, maar ook in de opkomende sector van duurzame energie.”

Relatief hoog salaris

Een groot deel van de technici blijkt dan ook in hetzelfde soort beroep aan de slag te kunnen. Er is echter niet alleen maar goed nieuws, waarschuwt Oosterwaal: “Een aantal factoren kunnen toch een hindernis vormen. Zo zijn de betreffende medewerkers vooral mannen ouder dan 45 jaar. Zij hebben meestal opleiding boven mbo 4-niveau, en werken veel in ploegendiensten. Dat zijn allemaal factoren die zorgen dat hun salaris relatief hoog ligt.”

Met het rapport als basis gaan het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de Gemeente Rotterdam aan de slag om de werknemers voor te bereiden op de toekomst. Onder meer door personeel bij te scholen en in gesprek te gaan met sociale partners.

De resultaten van het onderzoek vind je overzichtelijk samengevat in deze Infographic petrochemie