Tweede Kamerleden helpen ‘POcket’ verbeteren

Op weg naar een debat, commissievergadering of werkbezoek? Dankzij het slimme dashboard POcket dat Birch ontwikkelt, hebben beleidsmakers straks informatie over financiën en prestaties van schoolinstellingen op zak. Op 28 januari tijdens de starbijeenkomst van POcket hielpen vijf Tweede Kamerleden bij het verbeteren van het dashboard.

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld tijdens de Hackaton op 4 oktober 2019 (Foto: Sebastiaan ter Burg)

Sinds de winst van de Hackaton in oktober 2019 werkt Birch aan de realisatie van POcket. POcket is een dashboard met informatie over het primair onderwijs (PO) ‘in de achterzak’. Tijdens de inhoudelijke startbijeenkomst vroegen we enkele Kamerleden met onderwijs in hun portefeuille om extra input.  

Financiële informatie

Tijdens de Hackaton in oktober ontwierpen wij een demo van het dashboard, dat je straks op een laptop of mobiel apparaat kunt bekijken. Het geeft een duidelijk overzicht van de financiën en schoolprestaties van een school én regionale economische kengetallen. Het dashboard combineert op verzoek de data zodat de gebruiker beter inzicht krijgt in bijvoorbeeld het budget van schoolbesturen.

Kamerleden zoeken en gebruiken op verschillende momenten en uiteenlopende redenen informatie over het PO, zo bleek uit de sessie. Aan financiële informatie hebben zij het meest behoefte. Zo kunnen ze zich écht goed voorbereiden op een debat of commissievergadering.

Vervolg

Het team van Birch gaat nu verder met ontwikkelen en programmeren. We bouwen POcket in een open source omgeving, waardoor gebruikers zelf instellingen kunnen wijzigen en updates doen. In mei 2020 moet POcket af zijn en te gebruiken voor Tweede Kamerleden en andere geïnteresseerden.