Inzicht brengen in de technologische sector: dat kan met een online tool

De arbeidsmarkt in de technologische sector stimuleren door nuttige informatie te ontsluiten voor werkgevers. Dat is het doel van ‘Ondernemers maken transities mogelijk’, het project waaraan Birch werkt met FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Een jaar na de start, blijkt het project daar goed mee op weg.

Inmiddels brachten Birch en FME, op basis van de gegevens van 188 bedrijven, in beeld wat het opleidingsniveau is van 30.000 medewerkers in de technologische sector, en welk salaris zij daarmee verdienen. Het is de bedoeling dat leden van de FME deze informatie kunnen raadplegen door in te loggen op de website van de branchevereniging. “Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld makkelijk opzoeken wat de gemiddelde beloning is voor iemand die zij in dienst willen nemen en welke opleidingen deze mensen hebben gevolgd”, verduidelijkt adviseur Mickey Bakker. “Dat kan handig zijn om inzicht te krijgen in hun positie op de arbeidsmarkt.”

Interessante inzichten in de technologische sector

Het is de bedoeling dat aan deze informatie nog veel meer wordt toegevoegd, zodat werkgevers gebruik kunnen maken van nog meer inzichten. Birch verzamelde al allerlei gegevens die interessant kunnen zijn voor de branche, van bijvoorbeeld het CBS, DUO en vacature-informatie uit Jobfeed. “Uit deze informatie kun je interessante inzichten halen”, zegt Bakker. “Zo hebben we nu goed in beeld hoeveel leerlingen in welke regio studeren aan relevante opleidingen en of dit aantal leerlingen naar verwachting toeneemt of afneemt.”

Het is de bedoeling dat werkgevers deze informatie in de praktijk kunnen gebruiken om te anticiperen op trends op de arbeidsmarkt. “Als bijvoorbeeld uit de data blijkt dat er een tekort wordt verwacht van leerlingen met een specifieke opleiding binnen een branche in een bepaalde regio, kan een technologisch bedrijf nadenken om zittende werknemers eventueel bijtijds om te scholen.

Online tool: interactief en actueel

Om deze data beter inzichtelijk te maken werkt Birch onder andere samen met software-ontwikkelaars aan een online tool. “Een deel van deze informatie was al beschikbaar, in het ‘salarisonderzoek technologische industrie’”, vertelt Bakker. “Maar dat is een rapport van 100 pagina’s; dat is niet bepaald gebruikersvriendelijk. De tool maakt het makkelijker gericht de juiste informatie te vinden, bijvoorbeeld door met een simpele druk op de knop alleen te zoeken in een bepaalde branche naar informatie die relevant is voor een werkgever. Daarbij worden resultaten gepresenteerd in overzichtelijke grafieken en tabellen. Bovendien is de tool interactief en kan deze realtime worden bijgehouden door actuele databronnen te gebruiken.”

Een eerste versie van de tool is al klaar. Daarin is de onderwijs data van DUO gekoppeld aan specifieke werknemers functies gedefinieerd door de FME. Naar verwachting wordt de arbeidsmarktdata binnenkort toegevoegd aan de tool en zal deze online beschikbaar worden voor werkgevers die zijn aangesloten bij de FME.