Entrepreneurial Ecosystem Academy #5

Op de Entrepreneurial Ecosystem Academy (EEA) delen onderzoekers, beleidsmakers, vertegenwoordigers uit het onderwijs én ondernemers hun visie en ervaringen op het gebied van regionale samenwerking. Na EEA #4, op 22 september 2017 in Ede, houden we op 7 juni 2018 de vijfde editie in Utrecht.

Masterclass Entrepreneurial Ecosystems #5

Op deze Academy slaan Universiteit Utrecht en Birch met hun partners (zoals Platform31) opnieuw de handen ineen om inzicht te verschaffen over hoe partijen in de regio hun effectiviteit kunnen vergroten. EEA#5 is tevens een kennismaking met de Masterclass Entrepreneurial Ecosystems van de UU, een verdiepingsprogramma voor hen die vaker stil willen staan bij dit thema.

Praktische informatie

  • Datum: donderdag 7 juni 2018
  • Tijd: 13.00-17.00 uur
  • Locatie: Universiteit Utrecht, Spinoza Hall

Aanmelden is inmiddels niet meer mogelijk. Op de hoogte blijven van volgende edities van de Entrepreneurial Ecosystem Academy kan door een e-mail te sturen aan Elmar Cloosterman: elmar.cloosterman@birch.nl

Doelgroep:

  • Vertegenwoordigers regionale ecosystemen
  • Opstellers van regiodeals
  • Vertegenwoordigers onderwijs
  • Ondernemers actief in regionale agenda
  • Onderzoekers
  • Ambtenaren werkzaam op gebied van economie, arbeidsmarkt en onderwijs

Programma

13.00 Ontvangst
13.30 Opening en introductie

Jan Peter van den Toren (UvT/Birch) introduceert het thema en het verdere programma. 

13.45 Brede welvaart

Prof Barbara Baarsma (Rabo Research/UvA /SER) zal vertellen over het onderzoek naar brede welvaartsindicatoren in Nederlandse regio’s en hoe deze brede welvaart in relatie staat met regionale economische ontwikkeling en regionaal beleid.

14.15 Kennisinstellingen en hun regionale agenda

Kees Rutten (Lid CvB ROC Midden-Nederland, voorzitter Human Capital Agenda Utrecht) zal vertellen over de positie van de onderwijsinstelling in het ecosysteem en hoe het opstellen van de kwaliteitsagenda hieraan zal bijdragen.

14.30 Discussie

Discussie en tour d’horizon: wat speelt er in de ecosystemen van de deelnemers? Daarnaast zal Erik Stam de Masterclass Entrepreneurial Ecosystems van de UU introduceren.

14.45 Pauze
15.00 Laatste inzichten onderzoek ecosystemen

Erik Stam (UU) zal samen met Bas van de Starre (Birch) nieuwe wetenschappelijke inzichten bespreken op het gebied van ecosystemen. Met een korte introductie van de Regioverkenner en hoe deze regio’s kan helpen met het uitzetten van hun koers.

15.30 Deelsessies

1.       Brede welvaart: hoe te operationaliseren

Sessie over hoe brede welvaart geoperationaliseerd kan worden, gegeven door zowel een wetenschapper als een beleidsmaker. Jelle Wijnstok (senior beleidsadviseur regioportefeuille) en Auke Rijpma (UU)

2.       Regionaal DNA (met Berenschot)

Berenschot en Birch hebben voor BZK het ondersteuningspakket Regionaal DNA ontwikkeld en zullen dit presenteren.

3.       Ondernemers en gemeenten: een florerende combinatie in ecosystemen?

Met onder meer Joost van Hoorn van Platform 31.

16.30 Plenaire afsluiting

Aan het slot van de middag brengen we onze inzichten bij elkaar. Marc Hameleers (Manager regioportefeuille Ministerie LNV) zal een reflectie geven op de inzichten besproken in het programma en vertellen over het perspectief van de rijksoverheid over regionale economische ontwikkeling.

17.00 Borrel