EEAcademy #6: de volgende fase in regionale samenwerking, vrijdag 17 mei 2019

De zesde editie van de Entrepreneurial Ecosystem Academy (EEAcademy) zit erop. Ook deze keer organiseerden Erik Stam van de Universiteit Utrecht en Birch samen deze leerzame en inspirerende ochtend. Tot de aanwezigen behoorden de ondersteunende organisaties, rijksambtenaren, verschillende regio’s waaronder diverse economic boards, ROC’s en ondernemers.

Vrijdag 17 mei verzamelden zo’n 40 man zich in de Universiteitsbibliotheek op het Utrecht Science Park (USP); het hart van kennis en innovatie en een ecosysteem op zich. Omringd door boeken, deelden zij gedachten en ervaringen over ‘samenwerken in ecosystemen’. (Inter)nationale sprekers zoals Jonathan Levie (University of Galway) en Bram van Welie (OSG Hugo de Groot te Rotterdam) deelden hun expertise.

Wereldwijde ecosysteem voorbeelden

Naast het bekende entrepreneurial ecosystem model van Erik Stam, zijn er wereldwijd veel initiatieven op het gebied van ecosysteem-denken en -handelen. Zo ook het initiatief van Jonathan Levie. Hij heeft zo’n dertig jaar ervaring met EE en is een van de Schotse deelnemers aan REAP: Regional Entrepreneurial Accelaration Program. Ook in zijn visie is de ondernemer de belangrijkste actor in het ecosysteem.

Hoe kunnen beleidsmakers een ecosysteem aansturen om meer innovatie en ondernemerschap te stimuleren? Een gezamenlijke agenda is een belangrijke basis. Daar is REAP een goed voorbeeld van. Het is belangrijk om harde feiten te verbinden aan stakeholder insights; dat komt naar voren in de ecosysteem analyses die Levie laat zien. Zoals Levie mooi zegt:

In de Ierse pub worden effectieve connecties gelegd en dat is heel belangrijk voor het ecosysteem.

Dichter bij huis

Na de presentatie van Jonathan Levie, ging Erik Stam in gesprek met Bram van Welie. Van Welie, directeur van de Openbare Scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam, heeft een duidelijke visie over de rol van voortgezet onderwijs in ecosystemen. Hij pleit ervoor dat het voortgezet onderwijs en de buitenwereld dichter bij elkaar komen te staan. Zo kunnen leerlingen de buitenwereld alvast beter leren kennen en kan de middelbare school als ontmoetingsplek dienen voor het ecosysteem.

Workshops

Na een ‘Academy-waardig’ plenair deel, konden bezoekers kiezen uit een drietal workshops. Friso Smit nam een deel van de bezoekers mee ‘op safari’ door het Utrecht Science Park en toonde de deelnemers nieuwe technologieën die de volksgezondheid vooruithelpen. Een andere groep liet zich door provincie Zuid-Holland informeren en inspireren over ‘human capital als motor voor de economie’. Een derde groep ging in gesprek met Joost van Hoorn van Platform31 over MKB’ers in het ecosysteem.

Vervolg

Was je er niet bij? Niet getreurd: dikke kans dat we in het najaar van 2019 een zevende EEAcademy organiseren. Blijf op de hoogte van de EE Community door je te abonneren op de nieuwsbrief van Birch of je aan te melden voor de LinkedIn groep via info@birch.nl o.v.v. EE Community.