Ecosysteem moet quantumtechnologie naar next level helpen

Oplossingen voor energie-, voedsel- en zorgvraagstukken. Quantumtechnologie kan voor grote doorbraken zorgen. Daarom zet de stichting Quantum Delta NL zich in voor een Nederland met kennisinstellingen, bedrijven en een overheid die dit soort technologie aanjaagt. Birch onderzocht voor hen hoe een ecosysteem quantumtechnologie naar the next level brengt.

Quantumtechnologie maakt radicaal nieuwe producten mogelijk, zoals quantumcomputers, -simulators, -netwerken en -sensoren. Die kunnen razendsnel rekenen en analyseren en daarmee ons helpen antwoorden te vinden op maatschappelijke uitdagingen. Op dit moment staat quantumtechnologie nog in de kinderschoenen. Quantum Delta was benieuwd welke rol het ecosysteem van kennisinstellingen, bedrijven overheid spelen in de ontwikkeling van deze technologie, dus vroegen ze Birch dit te onderzoeken.

 

Nederland koploper quantumtechnologie

Nederland is op dit moment een voorloper in quantumtechnologie, is onze eerste conclusie. Zo doen onze kennisinstituten – met de TU Delft voorop – toonaangevend onderzoek op dit gebied. En steeds meer studenten leren in technische opleidingen over quantumtechnologie. We wisselen daarnaast kennis uit met buitenlandse netwerken. En binnen Nederland werken kennisinstituten al samen met overheden en bedrijven – waaronder Microsoft en Amazon – om die kennis in de praktijk te brengen. De toepassingen staan nog in de kinderschoenen maar worden de komende tien jaar volwassen.

 

Investeer in quantumkennis

Willen we als land onze koppositie op het gebied van quantumtechnologie bewaren, dan moeten overheden, bedrijven én kennisinstellingen in de toekomst op grotere schaal investeren. Dat is de tweede conclusie uit onze analyse. Die investeringen helpen in eerste instantie om zelf bij te blijven, om vervolgens kennis uit het buitenland te kunnen duiden en toepassen.

 

Ontwikkel het quantum-ecosysteem

Onze derde conclusie is dat het ecosysteem rondom quantumtechnologie zich sterker moet ontwikkelen. Alleen dan blijven quantumkennis en -talent waarde creëren. Hoe dat werkt in de praktijk? Door onze sterke kennispositie te combineren met talent en ondernemerschap ontstaan er meer start-ups voor quantumtechnologie-toepassingen. Die ontwikkelen zich tot scale-ups, waarna ze gaan functioneren als rolmodel en financier voor nieuwe start-ups. Zo vernieuwt en versterkt het ecosysteem zichzelf.

 

Vier voorwaardes voor een boost

Deze vier voorwaardes uit onze ecosysteemanalyse kunnen het ecosysteem rondom quantumtechnologie een extra boost geven:

  1. Ontwikkel ondersteunende diensten in de vorm van incubators en experimenteerruimtes voor publieke en private partijen.
  2. Stimuleer de aanwezigheid van vraag naar quantumtechnologie.
  3. Faciliteer een community van investeerders die bereid is nieuwe ontwikkelingen in de quantumtechnologie financieel te ondersteunen.
  4. Behoud en ontwikkel talent door blijvend in te zetten op het behoud van onderzoekers van quantumtechnologie en studenten.

 

Het hele rapport

Benieuwd naar onze complete ecosysteemanalyse? Lees het volledige rapport ‘Het Nederlandse Quantum Ecosysteem’ op de website van Quantum Delta NL.