Ecosysteem biedt kansen voor zorginnovatie

Betere en betaalbaardere zorg én een boost voor de Haagse economie dankzij zorginnovatie? Daarin kan het regionale ecosysteem van gemeenten, inwoners, zorgaanbieders, ondernemers en kennisinstituten een belangrijke rol spelen. Dit blijkt uit onderzoek dat Birch Consultants uitvoerde met adviesbureau KWINK groep voor de gemeente Den Haag.

Er zijn steeds meer ouderen en mensen met een hulpvraag, terwijl het tekort aan zorgpersoneel groeit. Ook de Haagse regio kampt met deze uitdagingen in het sociaal domein. Technologische zorginnovatie, zoals e-health en bionics en mede mogelijk gemaakt door het Internet of Things, biedt uitkomst voor deze uitdagingen.

Regionale ecosystemen

Vernieuwing in een sector is gebaat bij ondernemerschap. Om ondernemerschap rondom zorginnovaties te stimuleren, is een goedwerkend ecosysteem van gemeenten, inwoners, zorgaanbieders, ondernemers en kennisinstituten behulpzaam. Binnen het ecosysteem komen elementen zoals vraag, financiering, netwerk en talent samen en versterken elkaar.

Ecosysteem en innovatie

Om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor zorginnovaties in de Haagse regio, brachten we het ecosysteem in kaart. Dit deden wij in opdracht van de gemeente Den Haag voor het economisch en sociaal domein. Het onderzoek richtte zich op gemeentelijke zorg en ondersteuning. Dit zijn de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet, die samen een deel van het sociaal domein van gemeenten vormen. Uit het onderzoek blijkt dat de ingrediënten voor het ecosysteem er zijn en dat die de potentie hebben uit te groeien tot een ecosysteem. We concluderen dat zo’n ecosysteem een positief effect op de Haagse economie kan hebben door bijvoorbeeld gespecialiseerde techbedrijven aan te trekken en voor de hele beroepsbevolking banen te creëren.

Focus en verbinding

Onder de partijen uit het ecosysteem – inwoners, zorgaanbieders, ondernemers en kennisinstituten – ontbreekt het nog wel aan verbinding. Bovendien is er in het ecosysteem nog te weinig aandacht voor het sociaal domein. We zien dat de gemeente samen met partners wél kan zorgen voor die nodige focus en verbinding. In het rapport staan dan ook elf interventies voor het versterken van het huidige ecosysteem. We adviseren onder andere om investering te bevorderen, partijen te verbinden, ruimte te zoeken in regelgeving en de adoptie en opschaling van innovaties te bevorderen.

Benieuwd naar het rapport?
Op maandag 27 januari 2020 presenteerden we het rapport ‘Technologische zorginnovatie in de Haagse regio; De maatschappelijke en economische kansen van technologische innovatie in gemeentelijke zorg en ondersteuning’ tijdens de e-healthweek in het Circustheater in Den Haag. Lees hier de eindrapportage en het bijbehorende factbook