Blog: Jonge, ondernemende miljonairs

Door: Chris Eveleens, Associate bij Birch

Een paar weken geleden kwam de Top 100 Quote jonge miljonairs uit. Mooi om te zien dat naast model Doutzen Kroes en artiesten als Nick en Simon er vooral heel veel ondernemers in staan. Hoewel Quote het artikel opent met de constatering dat de miljoenen niet meer voorbehouden zijn aan IT-ondernemers, valt mij juist op hoe IT-gedomineerd de lijst is. Verder valt me nog het een en ander op.

Ten eerste dat er maar weinig echt radicaal-innovatieve bedrijven tussen zitten. De IT-bedrijven varen vooral op het digitaliseren van bestaande producten en diensten. Dat doen ze goed en ze oogsten daar terecht succes mee. Ze verlagen de transactiekosten van bijvoorbeeld het bestellen van afhaalmaaltijden (Takeaway.com), kopen van elektronica (CoolBlue), vliegtickets vergelijken (Travelbird), of marketing (Traffic4U). Maar ze maken in essentie gebruik van bestaande technologie en laten verder de bestaande waardeketen grotendeels intact.

schrikbarend weinig vrouwen

Ten tweede valt me op dat er schrikbarend weinig vrouwen in de lijst staan, laat staan vrouwelijke ondernemers. Gelukkig proberen initiatieven als FemaleVentures en TheNextWomen daar verandering in te brengen. Ik ben benieuwd wie de eerste vrouwelijke ondernemer in deze lijst zal zijn.

Ten derde kon ik slechts drie ondernemingen vinden die zich richten op een maatschappelijk probleem. Natuurlijk dragen alle succesvolle bedrijven bij aan de werkgelegenheid en economische groei; niet onbelangrijk. Maar we hebben ook ondernemers nodig die het gezondheidssysteem efficiënter maken, de energievoorziening duurzamer, het internet veiliger, of de buurt socialer. De drie die ik kon vinden zijn FocusCura van Daan Dohmen (e-Health), Yard Energy van Kevin Dijkers (ontwikkelaar van windmolenparken) en Insided van Robin van Lieshout (bouwer van sociale platforms).

een sterk ondernemerschaps-ecosysteem

Wat ik tot slot een erg positief gegeven vind, is dat veel van de nog jonge, gevierde ondernemers hun start-up hebben verkocht en vervolgens ofwel nieuwe start-ups oprichten, ofwel investeren in of coachen van nieuwe start-ups. Hun ondernemerservaring wordt op die manier nuttig hergebruikt. Het leidt tot een sterk ondernemerschaps-ecosysteem waarin kennis, financiële middelen en ondernemerschapscultuur worden geherinvesteerd.

Ik kijk uit naar de lijst van volgend jaar. Ik hoop daarin succesvolle ondernemers te vinden die met nieuwe energie-, life science-, of materiaaltechnologieën succesvol zijn, meer vrouwen te vinden, en meer start-ups die zich op maatschappelijke uitdagingen storten.

Deze blog verscheen eerder als column in het Financieele Dagblad