Blog: Begin geen nieuw start-upprogramma

Door: Chris Eveleens, associate bij Birch

Twee keer per jaar start in Mountain View voor zo’n 100 tot 150 start-ups het meest prestigieuze start-upprogramma ter wereld. Y Combinator, of YC als je hip wilt zijn, schijnt slechts 2 à 3 procent toe te laten van de duizenden start-ups die zich aanmelden. Die lokken ze van over de hele wereld met $120.000 aan investeringen per toegelaten start-up. Hoewel je 7% van je aandelen inlevert, heeft het ‘Hogwarts voor start-ups’ voor veel ondernemers een onweerstaanbare aantrekkingskracht.
Deze aantrekkingskracht geldt niet alleen voor start-upondernemers; ook voor beleidsmakers, investeerders en ex-ondernemers zijn start-upprogramma’s onweerstaanbaar, met als gevolg dat er nog steeds nieuwe bijkomen. Mijn advies: doe het niet.

Continue afstemming op behoefte van start-up

Het begeleiden van start-ups vergt een continue afstemming op de behoefte van de start-up en dat is een vaardigheid die niet gemakkelijk te kopiëren is. Wereldwijd is er maar een handjevol start-upprogramma’s dat de bekendheid van YC geniet en de daarmee gepaard gaande aanmeldingsaantallen. Zulke aantallen zijn prettig (zo niet essentieel), want succes met start-ups is een ‘numbers game’: van elke 100 aanmeldingen selecteer je er 10 en wordt er misschien 1 een succes, als je geluk hebt.
De tientallen start-upprogramma’s in Nederland hebben deze luxe vaak niet. Die moeten, nu de start-uphype een beetje over zijn hoogtepunt lijkt, alle zeilen bijzetten om voldoende goede aanmeldingen binnen te krijgen. Ze struinen met fulltime scouts startup-evenementen in binnen- en buitenland af en keren universiteiten en hogescholen binnenstebuiten op zoek naar een vermomde ondernemer met een goed idee.

Ervaring van bestaande start-upprogramma’s

Bovendien suggereert het onderzoek dat start-upprogramma’s beter worden naarmate ze langer bestaan. De ervaring, het alumninetwerk, en de naamsbekendheid zijn belangrijke succesfactoren voor start-upprogramma’s, en net als met goede wijn worden deze factoren met de jaren beter. In plaats van een nieuw programma te lanceren, zou het logisch zijn om gebruik te maken van de bestaande programma’s in Nederland. De weliswaar beperkte ranglijsten suggereren in ieder geval dat Yes!Delft, Startup-bootcamp HightechX en UtrechtInc behoren tot de wereldtop. Door gebruik te maken van hun ervaring, ontwikkel je hoogstwaarschijnlijk betere start-upprogramma’s dan door weer een nieuwe te starten.

Chris Eveleens

Dit artikel verscheen eerder als column in het Financieele Dagblad