AI in Zuid-Holland kan voor flinke groei economie zorgen

Zuid-Holland is dé plek om in te zetten op de groei en ontwikkeling van AI. Met de juiste aanpak kan Artificial Intelligence (AI) potentieel voor 3 miljard euro extra groei zorgen in de regio. Dat blijkt uit een onderzoek dat Birch Consultants uitvoerde voor regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

In Nederland, en specifiek in Zuid-Holland, gebeurt al veel op het gebied van AI. Vooral binnen onderwijsinstellingen en startups is het gebruik ervan vergevorderd. Tegelijkertijd groeien nog weinig startups door en gaan grote bedrijven relatief langzaam mee in AI-ontwikkelingen. Om te zorgen dat AI voor economische groei in de regio zorgt, zou daarom extra ingezet kunnen worden in specifieke sectoren. Dat concluderen Birch en InnovationQuarter in hun rapport.

 

Economie groeit met AI

In de zorg, industrie, havenlogistiek, tuinbouw en het veiligheidsdomein kan AI de meest positieve invloed hebben. Met AI kunnen die sectoren de komende drie jaar potentieel voor bijna 3 miljard euro extra groei zorgen. Dat beïnvloedt naar verwachting honderdduizend banen. Het grootste deel van die banen gaat niet verloren, juist door om- en bijscholing zal personeel een belangrijke rol innemen en kunnen er ook nieuwe banen bij komen.

Tijd voor investeringen in Zuid-Holland

Nederland heeft een sterke kennispositie en uit het onderzoek blijkt dat dit dus hét moment is om die om te zetten in economische en maatschappelijke waarde. Dat vereist talentontwikkeling, toegepast onderzoek, investering in digitalisering en implementatie van business cases om competitief voordeel op te bouwen. Zuid-Holland is daar een perfecte plek voor: er is een sterke concentratie van relevante sectoren en een actief netwerk van grote bedrijven, startups en mkb. Bovendien zijn er samenwerkingsgezinde kennisinstellingen.

 

Het onderzoek

Voor het onderzoek spraken Birch en InnovationQuarter met veertig organisaties over de uitdagingen en kansen voor AI in Nederland. Daarnaast stonden we specifiek stil bij de kansen voor de Zuid-Hollandse regio. Deze kansen combineerden we vervolgens met grote hoeveelheden data. Daarmee konden we in het onderzoek conclusies trekken over de impact van AI-ontwikkelingen op het ecosysteem van bedrijven, overheid en onderwijs in de regio én op werknemers.

 

Lees het hele rapport

Meer weten over het complete onderzoek en de resultaten? Je vindt het rapport op de site van InnovationQuarter.