10 jaar Birch!

Van het Chemiecluster in Eemsdelta tot de human capital agenda van de regio Utrecht. Birch bestaat 10 jaar, en er zijn in die tijd veel mooie klussen voorbijgekomen. Eigenaar en oprichter Jan Peter van den Toren blikt terug én natuurlijk vooruit.

 

 

 

 

 

 

Het voelt nog niet eens zo lang geleden, maar het was echt in 2011 dat Ralph Menzing, Bob Stassar, Guus Frericks en ik onze ambities op het terrein van advies en venturing samenbrachten. Na de start van Birch Caring Ventures in 2010, richtten we in 2011 Birch Consultants op. De verwijzing naar de berk als snelgroeiende boom paste bij ons. We wilden nieuwe ondernemingen sneller laten groeien om zo nieuwe oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen naar de markt te brengen.

 

Wereldverbeteraars

Eigenlijk had het bedrijf ook best Birch Caring Consultants kunnen heten. Vanaf het begin richtten we ons opdrachten die zouden bijdragen aan duurzaamheid en goede sociale verhoudingen. In het begin pakten we ook alles aan: ook zonneparken in Zuidelijk Afrika, waterzuivering in rietvelden en het spoor in de provincie.

 

De triple helix

Drie oprichters hebben inmiddels hun activiteiten verlegd. En Birch Consultants heeft een heldere focus gekregen in de triple helix. Als toegewijde onderwijsmensen, ongeduldige ondernemers en breedkijkende overheidsbestuurders het eens moeten zien te worden, zijn wij in ons element. We hebben nog steeds een team van mensen uit al deze werelden, en dat helpt. En dat doen we van de Eemsdelta tot Zeeuws-Vlaanderen.

 

Human capital agenda’s

Er waren ook verrassingen. Er werken altijd collega’s bij Birch die verstand hebben van innovatie. Maar ook mensen die de wondere wereld van arbeidsmarkt en sociale partners van huis uit kennen. Dat maakt dat we vanaf het begin werden gevraagd voor analyse en advies rond de arbeidsmarkt. En nu voor human capital agenda’s (HCA).

 

Juist de combinatie van innovatie en human capital past ons goed. Innovatie maakt het mogelijk om Nederland duurzamer en socialer te maken, maar gaat ook gepaard met verlies van werk op de ene plek en groei op de andere. Als jongeren goed worden opgeleid en werkenden de kans hebben zich bij te scholen of van plek A maar plek B te gaan, steunt dat de vernieuwing van de economie.

 

Weerbaar uit de crisis

Corona zal dit jaar de vernieuwing alleen maar versnellen. Birch werd opgericht in 2011, tijdens de tweede dip van de vorige crisis. Nu we tien jaar bestaan zit Nederland opnieuw een ongekend onzekere periode. Ondanks de verdrietige aanleiding zijn we ook wel weer trots dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en dertig regio’s met ons samenwerken. We brengen de gevolgen van de crisis voor regionale ecosystemen in beeld en delen met elkaar hoe Nederland weerbaar en wendbaar uit de crisis kan komen. Het past bij ons: van data en dashboards tot platforms en governance.

 

De Birch-community

We hebben in tien jaar zo’n 400 opdrachten uitgevoerd voor honderden opdrachtgevers. Zo’n dertig adviseurs hebben bij ons het vak geleerd of doorgegeven. En ik ben trots op het team waarmee Birch nu zijn tweede decennium ingaat.

 

Dit is ook hét moment om met het netwerk dat we de afgelopen tien jaar hebben opgebouwd, stil te staan. Bij die afgelopen tien jaar, maar ook vooral bij de nieuwste ontwikkelingen en volgende stappen. Als eerste nodigen we op 12 februari onze ‘HCA-community’ uit. We horen van elkaar de laatste ervaringen over hoe ambitieuze HCA’s met slimme interventies veel waarde kunnen toevoegen aan mensen en economieën.

 

Ook meepraten?

We organiseren het hele jaar door bijeenkomsten – houd onze nieuwsbrief in de gaten!